Tanácsadás

A Tanácsadás menete:

Az első beszélgetésünk alkalmával Ön meghatározza a célt, amit el szeretne érni. Ezt követi a szerződés,  mely magába foglalja a tanácsadás hosszát, rendszerességét és intenzitását. Indokolt esetben a hozzátartozó bevonását.

A beszélgetések középpontjában a megoldás áll. Együtt keressük a megoldásokat a cél eléréséhez. Klasszikus értelemben tanácsot nem adhatok, de a beszélgetést igyekszem úgy irányítani, hogy a megoldásra Ön jöjjön rá.   Ez azért is fontos, mert a készen kapott megoldások, gyakran rövid életűek, tartósságuk megkérdőjelezhető.

Beszélgethetünk többek között a

  • kontrollvesztésről-pánikról
  • önértékelési, életvezetési zavarokról
  • motivációs zavarokról
  • hangulatzavarokról, szorongásról. félelemről, lehangoltságról
  • párkapcsolati problémákról
  • krízisekről
  • gyászról

A pszichológus többek között a külső szem feladatát látja el. Nem ítél, nem véleményez, de nem is azt mondja, mint a barátai, akiktől elvárja a kívánt választ.

A megbeszélt alkalmak lejártakor megvizsgáljuk, hogy a beszélgetések elérték-e a kívánt célt, vagy esetleg szükség van további alkalmak bevonására.

Pszichológushoz, nem csak az jön, aki nehézséggel, problémával küzd, esetleg betegségben szenved. A pszichológus fő feladata a személy szellemi, lelki növekedésének segítése. Tehetségének gondozása. A pszichológus célja a prevenció, egy egészséges ember fejlesztése.

A pszichológus nem több, különb önnél. A pszichológus egy olyan légkört teremt, ahol az ember az lehet aki, megítélések és elvárások nélkül. Egy olyan hely, ahol lehet gyenge, önző, gyarló, ahol félhet, lehet őszínte. Egy biztos itt mindig biztonságban lesz.

Azert lehet teljes biztonságban, mert tudom hogy Ön hol tart. Mert ott én is jártam már. Tudom mennyire elkeseredett és kilátástalan érzés. De azt is tudom, hogyan kell onnan elmozdulni.

A beszélgetések arról szólnak, hogy van valaki maga mellett, akire számíthat, aki stabilan áll, akkor is amikor Ön rázúdítja minden félelmét, dühét, fájdalmát. Itt bátran megkerdezheti az önt gyötrő kérdéseket és elmondhatja vétkeit is.

A nyugalomról, a biztonságról és a szeretetről szól nálam egy beszélgetés.